Deafheaven (US) + Myrkur

deafheaven

Ståpladser
250,- DKK + gebyr i forsalg
275,- DKK i døren
Køb billetter her (via Billetlugen)… Eller på Café 5øren

I slutningen af 2012 var Clarke og Kerry McCoy aka. Deafheaven helt nede at vende. Det boede i en lille lejlighed i San Fransisco med seks anddre og levede af almisser. Det forløbne år havde været en drøj omgang med en intens turneplan. På trods af, at deres blanding af black metal, post rock og shoegaze havde fået stor pressebevågenhed og -ros, var der ikke det store publikum. Endnu. Bandet stod derfor efter turneen med en stor gæld, hvilket blev for meget for 3/5-dele af bandet, der valgte det sikre liv med vellønnede fuldtidsansættelser i stedet.

Og det var faktisk i det spændingsfelt mellem den kunstnerens armod og drømmen om velstand, at det næste album ‘Sunbather’ blev skabt. Til trods for, at der ikke er megen street creed i ekstremmusikmiljøet for så åbenlyst at drømme om komfort, så blev albummet en kæmpe succes, nok fordi cross over elementerne – både de musikalske og de tematiske – talte til en større målgruppe end det blackmetalliske.

Her to år senere, hvor både Clarke og McCoy nu har egne lejligheder og fulde køleskabe, har de med resten af det nye Deafheaven – Dan Tracy (trommer), Stephen Lee Clark (bas) og Shiv Mehra (guitar) – udgivet Bermuda. Clark fortæller om den:
“Sunbather yearned for something better. New Bermuda focuses on the idea of false promise, achieving something and wondering if it’s what you really wanted in the first place. Moving to LA, living with the person you love, meeting new people—you’re inexplicably let down by the situation, or let down by your own perception of it because you thought it was everything you wanted, but yet you still feel displaced.”

‘Bermuda’ er med andre ord et mørkere værk end forgængeren. Devilution beskriver det meget godt:
”Hvis ‘Sunbather’ var som en varm kalejdoskopisk tur langs den californiske kyst med fare for hele tiden at styrte udover kløften, for kun at blive båret længere op af bandets massive og berusende crescendoer, efterlader ‘New Bermuda’ én på dybt vand uden det mindste håb i sigte.” Og det er med det album i ryggen, at DeafHeaven kommer til Amager Bio.

Myrkur
Med sig på turneen har Deafheaven danske Myrkur. En kontroversiel blackmetalkunstner, der overraskede alle ved at udkomme på det navnkundige, amerikanske pladeselskab Relapse, uden først at have arbejdet sig op gennem de gængse kanaler. I begyndelsen var hendes identitet hemmelig, men det afsløredes senere at det var Amalie Bruun.

I 2014 udkom hendes første udgivelse, EP’en ‘Myrkur’ og året efter kom den første fuldlængde ‘M’. Den var produceret af Kristoffer Rygg fra det norske blackmetalband Ulver og havde Teloch (Mayhem) samt Nidingr på guitarer og Øyvind Myrvoll (Nidingr/Dodheimsgard) på.

Myrkurs musik hører overordnet set hjemme i black metal-genren, men trækker også på andre musikalske elementer. Især hendes brug af klangen fra klassisk kvindekor træder frem, og er i sin ærlig talt uindividualiserede klang med til at gøre udtrykket frostklart og menneskefjendsk, og forstærker dermed den hypnotiske kulde, man finder i black metal musikken.