Jackson Browne (US)

jacksonbrowne

Ståpladser
475,- DKK + gebyr i forsalg
500,- DKK i døren
Køb billetter her (via BilletNET)… Eller på Café 5øren

Jackson Browne kendes bedst for sine plader fra 1970’erne. Det var her, at han lagde navn til værker som først og fremmest ‘Late for the Sky’, ‘For Everyman’ og bedstsælgende ‘Running on Empty’, hvis titelnummer siden har opnået klassikerstatus.

Brownes milde og tilbagelænede stil blev dengang sammenlignet med især James Taylors, og i stil med både Van Morrison og Joni Mitchell skrev Browne stemningsfulde sange, der blev fortolket af blandt andre The Byrds, Joan Baez og The Eagles, mens hans ofte dybe filosoferende tekster fik flere til at sammenligne ham med Bob Dylan.

Den nu 66-årige sangskriver blev født Clyde Jackson Browne i Vesttyskland. Og hér boede han indtil hans amerikanske forældre tog deres 3-årige barn med tilbage til USA, hvor han siden voksede op i sin bedstefars hus i Los Angeles’ Highland Park, og som teenager blev han medlem af Nitty Gritty Dirt Band.

Den unge Browne flyttede siden til Greenwich Village i New York efter folk-scenen, hvor han kom med i backingbands for både Nico (kendt fra Velvet Underground) og Tim Buckley. Og i 1972 udsendte han altså sit selvbetitlede debutalbum, med hjælp fra David Crosby, og senere i samme årti agerede han mentor for- og producerede plader for Warren Zevon.

Jackson Browne har siden holdt godt gang i karrieren, og har især markeret sig som politisk aktivist og er medstifter af Musicians United for Safe Energy (MUSE) og Nukefree.org. I 2002 modtog han John Steinbeck-prisen, i 2004 blev han optaget i “Rock and Roll Hall of Fame”, og i 2007 blev han en del af “Songwriter’s Hall of Fame”.

I 2008 udkom Brownes måske mest politiske udspil, ‘Time the Conqueror’, og senest har han udsendt duo-livealbummet, ‘Love Is Strange’, i samarbejde med sin gamle ven David Lindley, der spillede i Amager Bio i 2013. Men på hans aktuelle album, ‘Standing in the Breach’, går han tilbage til rødderne og lægger en mere universel lyrisk stil for dagen.

Når Jackson Browne til juni gæster Amager Bio, er det godt seks år siden, han sidst stod på scenen sammesteds, og skal man tro musikmagasinet Rolling Stone, så er det med en af hans stærkeste plader med i bagagen: “Freedom, compassion, generosity – remain vibrantly alive for him, and on this superb, inspiring album, he once again stands waiting for everyman”.

Til koncerten har Jackson Browne et fem mand stort band og to korsangere, så der bliver musik for alle pengene:

Greg Leisz – guitar
Val MacCallum – guitar
Bob Glaub – bas
Mauricio Lewak – trommer
Jeffrey Young – keyboard
Chavonne Stewart – korvokal
Alethea Mills – korvokal