Mindekoncert for bassisten Michael Friis

Ståpladser
275,- DKK + gebyr i forsalg
290,- DKK i døren
Køb billetter her (via Ticketmaster)

NYT: Mindekoncerten i Amager Bio for bassisten Michael Friis får en ekstra og unik dimension. Gruppen Anima med Kenneth Knudsen bliver gendannet denne ene aften.

Udover Anima kan publikum opleve blandt andre Sebastian, Paul Banks, Lasse & Mathilde, Erann DD, Mikkel Nordsø, Led Zeppelin Jam og SpJustFrost med Ole “Fessor” Lindgreen samt Perry Stenbäck.

Søndag 25. februar 2024 er der mindekoncert i Amager Bio for bassisten Michael Friis. Han gik bort 23. december sidste år i en alder af 73 år. Michael Friis’ virke som bassist, producer og musikalsk overbliksmand har i mange årtier præget dansk rock. Fra de tidligste år i 60’erne med jazz, blues og beat i forskellige afskygninger til Culpeper’s Orchard, et af 70’ernes stærkeste og mest originale navne, til det markante fusionsband Anima og ikke mindst det årelange samarbejde med Sebastian. På plader som “Cirkus Fantastica” (1979) og “80’ernes Boheme” (1983) med Sebastian og band er Michael Friis’ bas en velkendt signatur.

Anima med keyboardspilleren Kenneth Knudsen i en hovedrolle genopstår denne aften som en særlig hyldest til Michael Friis. Kenneth Knudsen har ellers lagt livemusikken på hylden, men kan helt ekstraordinært opleves med Anima denne ene aften. Anima var et af landets fineste fusions/jazzrock-orkestre. De eksisterede fra 1977 til 1985 og bestod af Kenneth Knudsen, tangenter, Michael Friis, bas, Mikkel Nordsø, guitar, og Ole Theil, trommer – samt i en del af bandets aktive år desuden Cy Nicklin, vokal. Til mindekoncerten er Anima: Kenneth Knudsen, Mikkel Nordsø, Jon Bruland og Ole Theil.

Ken Gudman Mindefond
Michael Friis var medlem af bestyrelsen i Ken Gudman Mindefond i mange år op gennem 00’erne. Fonden blev skabt i 2003 til minde om trommeslageren Ken Gudman og afholdt en årlig prisfest og koncert i Amager Bio. Her blev der uddelt en pris til en dansk musiker, som “i overensstemmelse med de musikalske dyder, Ken Gudman stod for, har ydet en særlig indsats med personlighed, musikalsk håndværk og integritet.” (fra fondens formålsparagraf).

Netop Michael Friis’ engagement i arbejdet med at hylde sine kolleger var kendetegnende for hans opmærksomhed på selve musikken og de kolleger, han kendte på kryds og tværs i musikermiljøet. Og det var mange. Michael Friis var et uselvisk og generøst menneske og samtidig en musiker, der til fulde levede op til de dyder, Ken Gudman Mindefond var bygget på. Tilmed havde Michael Friis spillet utallige gange med Ken Gudman og været hans musikalske makker.

Hæder til en hædersmand
Nu får Michael Friis posthumt den hæder, han fortjener. Hans kolleger og venner hylder ham ved mindekoncerten 25. februar i Amager Bio, og det bliver i helt samme ånd som de navnkundige aftner ved uddelingen af årets Ken Gudman Pris. Michael Friis vil blive tildelt en særlig udgave af Ken Gudman Prisen, og samtidig vil Det Danske Rockakademi tildele Michael Friis et æresmedlemskab.

En stor aften venter
På scenen vil være en perlerække af danske musikere, som vil hylde og mindes Michael Friis.

Sebastian
Anima
Lasse & Mathilde
Musikorkestret
Øyvind Ougaard & Søren Rislund
Polkageist
SPjustfrost
Lis Damm & Kim Sagild
Gry Harrit & Jon Bruland
Erann DD
Mikkel Nordsø & Ole Theil

Alle musikere, som optræder denne aften:
Sebastian, Kenneth Knudsen, Paul Banks, Thor Backhausen, Martin Andersen, Jørgen Lang, Kristian Jørgensen, Lars Juul, Lasse & Mathilde, Ole Fick, Jesper Haugaard, Anne Eltard, Klaus Menzer, Øyvind Ougaard, Thommy Andersson, Esben Just, Søren Frost, Henrik “SP” Schou Poulsen, Perry Stenbäck, Ole “Fessor” Lindgreen, Søren Rislund, Gry Harrit, Jon Bruland, Kim Sagild, Lis Damm, Mikkel Nordsø, Ole Theil, Erann DD, Alex Nyborg Madsen, Lars Mitch Fischermann, Henrik Tvede, Martin Schwerin, Peter Andersen. Samt Michael Carøe som konferencier.

Om Michael Friis
Bassist, komponist, kapelmester, arrangør, producer
Født 11. juni 1950
Død 23. december 2023
Michael Friis var en alsidig musiker, som igennem mange årtier satte sit præg på den danske musikscene. Han trådte sine tidligste musikalske sko på 60’ernes scene med indflydelse fra pigtråd, jazz, blues, beat med mere. Han udviklede sit eget melodiske basspil på et teknisk højt niveau og blev i mange år kendt som “Mr. Båndløs” med sine fyldige og formfuldendte toner på Mørch-bassen. Hans ferme basspil samt ikke mindst hans musikalske overblik og evner som orkesterleder og arrangør foldede sig ud mange steder. Han var en bærende søjle i gruppen Culpeper’s Orchard op gennem 70’erne og siden i mange sammenhænge og genrer. Ikke mindst i sit samarbejde med Sebastian, men også med Anima, Lis Sørensen, Lasse & Mathilde, Steen Vig Kvartet, Paul Banks, Søren Kragh-Jacobsen, Povl Dissing, Polkageist og Monrad & Rislund. Michael Friis var sammen med hustruen Annette bosat i Gudhjem på Bornholm (fra 2004) og var aktiv i musiklivet på øen sammen med blandt andre sin gode ven og kollega Thor Backhausen. Michael Friis var en årrække formand for bestyrelsen i Musikhuzet i Rønne. Den sidste indspilning, Michael Friis medvirkede på, var Randi Laubeks album “Bridge From Nowhere” (2023), hvor sidste nummer “Trees” afsluttes med Michael Friis’ syngende bastoner.

En af Michael Friis’ gode venner og kolleger gennem mange år, sanger og sangskriver Gry Harrit, beskriver musikeren, mennesket og vennen Michael Friis med disse ord: “Man følte sig altid set i Michaels selskab. Han så dig som menneske, kunne se igennem de overflader, der kunne være, og ind i kernen. Han elskede mennesker, og det var definerende for den måde, han var musiker på. Hans tilgang til musikken og til det at skabe musik sammen med andre var stærkt forbundet med den kærlighed, han grundlæggende havde til andre mennesker.”