Tidligere koncerter

Event Information:

 • søn
  01
  okt
  2017

  Årets Gudman 2017: Alex Riel & Stefan Pasborg

  20:00Amager Bio

  Unummererede siddepladser
  175,- DKK + gebyr i forsalg
  200,- DKK i døren
  Køb billetter her (via BilletNET)... Eller på Café 5øren

  To musikere er på én gang Årets Gudman i 2017

  Søndag d. 1. oktober er spillestedet Amager Bio ramme om en af årets once-in-a-lifetime musikoplevelser, når Årets Gudman løber af stablen. I år sker der noget særligt. For første gang nogensinde tilfalder æren ikke én, men to musikere på en gang. Begge er trommeslagere og tilhører hver sin generation: Alex Riel og Stefan Pasborg er tilsammen Årets Gudman 2017.

  Begge kunne have været oplagte kandidater til Årets Gudman som enkelt-individer hver især, men deres indbyrdes bånd og historie gør det oplagt at hylde dem samlet. De har nemlig noget til fælles, de to trommeslagere, der hyldes i Amager Bio søndag d. 1. oktober.

  Alex Riel og Stefan Pasborg er begge gudsbenådede trommeslagere. De er begge konstant spillende i mange forskellige konstellationer. Og de har begge gjort det til en naturlig del af deres musikalske virke at bryde barrierene ned mellem genrer. Og som om det ikke var nok, er Riel gudfar til Pasborg og var den, der forærede Pasborg et trommesæt i 3 års fødselsdagsgave og dermed blev katalysator for, at endnu et stort talent på trommer fik mulighed for at udfolde sig.

  Har spillet med alverden over hele verden

  Allerede da Alex Riel som en af de første trommeslagere herhjemme nogensinde kombinerede en central plads på den danske jazzscene med at spille beat i bandet Savage Rose, gjorde han sig selv svær at sætte i bås. At Savage Rose i øvrigt var et band, der selv frit og ubesværet kombinerede elementer fra rock, soul, klassisk musik og blues understregede yderligere, at de traditionelle grænser mellem musikalske ståsteder var under opbrud.

  Alex Riel har siden sin debut i starttresserne og sin samtidige faste tjans på jazzklubben Montmartre spillet med et sandt utal af musikere fra ind- og udland. Listen er for lang til gengivelse her, men blandt Riels sammenspilspartnere finder man Ben Webster, Jean-Luc Ponty, Pat Metheny, Lisa Nilsson, Art Farmer, Mike Stern, Carsten Dahl, Hanne Boel, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Michael og Randy Brecker, Albert Ayler, Svend Asmussen, Don Cherry, Donald Byrd, Nat Adderley, Paul Bley, Kenny Drew, Dexter Gordon, Thad Jones, Monica Zetterlund, Nancy Wilson og mange, mange andre musikere. Alex Riel er blandt de største internationale jazz-navne, Danmark har fostret gennem alle tider.

  Stefan Pasborg er ikke samme vis opstået ud af en tid, hvor jazzscenen var adskilt fra andre scener. Alligevel har han mere naturligt end de fleste spillet og komponeret musik, der bevæger sig frit mellem genrer. Det høres f.eks. hos hans faste gruppe Ibrahim Electric, der blander groovy funk med soul, blues og jazz eller The Firebirds, som er Stravinsky-kompositioner omsat til jazz-inspirerede fortolkninger med elementer fra hård rock. Pasborg nævner i øvrigt Elvis, The Doors og The Police som store inspirationskilder i barndommen.

  Stefan Pasborg har markeret sig som trommeslager i sine egne faste grupper Ibrahim Electric, Pasborgs Odessa XL, Toxikum, The Firebirds, Free Moby Dick, Delirium og i mange duo-konstellationer med bl.a. Dawda Jobarteh, Marc Ducret og Carsten Dahl. Han har siden 2004 vundet tre Danish Music Awards og har spillet med en lang række navne, igen på tværs af genrer, bl.a. John Tchicai, Ray Anderson, Miroslav Virtous, Tomasz Stanko, Palle Danielsson, Mikko Innanen, Jesper Zeuthen, Annisette. Han har turneret i mere end 30 lande på 5 kontinenter både som bandleder og som sideman.

  To kandidater, der hver især kunne have været Årets Gudman alene

  Foreningen Gudman hylder hvert år en dansk musiker, der gennem sit virke har skilt sig ud, favnet bredt og virket som inspiration for andre musikere. Altid er det en musiker, der ikke normalt står forrest på scenen, men en såkaldt sideman, som dog er mere end en sideman. En musiker, der med teknisk dygtighed og musikalsk overskud løfter den samlede musikalske kontekst flere niveauer, og som har gjort sig bemærket og efterspurgt med sit spil.

  Sådan en musiker er Stefan Pasborg. Og sådan en musiker er Alex Riel. Begge musikere er i hver sin ret egnede og velfortjente kandidater til at være Årets Gudman, og begge har været i spil som muligheder hver for sig.

  Idéen til at sætte de to sammen opstod i Foreningen Gudman, fordi der er et familiært bånd mellem de to, og Riel var mentor for Pasborg, da sidstnævnte var barn. Og fordi de to sidenhen har spillet sammen i flere konstellationer, hvor de har udforsket musikalske stier, der kombinerer de tos virtuose trommespil.

  Fakta:

  Det kan allerede nu bekræftes, at trompetisten Palle Mikkelborg, pianisten Carsten Dahl og bandet Ibrahim Electric spiller live til Årets Gudman 2017.

  Årets Gudman finder sted 1. oktober 2017 kl. 19.30 i Amager Bio.
  Billetpris: 175 kr. + gebyr via www.ticketmaster.dk

  Årets Gudman er en kollegernes hyldest til en udvalgt musiker, der har markeret sig på den danske musikscene som udøvende, sideman, instrumentalist, producer, igangsætter eller inspirator. Bag Årets Gudman står Foreningen Gudman.

  Se mere:
  www.gudman.dk

  www.facebook.com/aaretsgudman