The Residents (US)

residents

Ståpladser
225,- DKK + gebyr i forsalg
250,- DKK i døren
Køb billetter her (via BilletNET)… Eller på Café 5øren

The Residents er et navnkundigt kunstkollektiv der begyndte helt tilbage i 1969. Til trods for at gruppen har sine rødder i Louisiana, er det ud af de sene tresseres eksperimentelle kunstscene i Californien, at sammenslutningen er vokset sig stor, og har arbejdet med performancekunst, film og nok så væsentligt, musik.

De har eksperimenteret med de teknologiske landvindinger og var derfor tidligt ude med at udnytte cd-rom’ens muligheder, da den kom til verden – noget som de har vundet priser for – og de har udstillet på Museum of Modern Art i New York, side om side med Laurie Anderson og Perry Hoberman.

Men med tonekunsten har de arbejdet med konceptalbum, og deres tilgang til musik ligger i inden for den populærmusikalske soniske sfære, men leger dekonstruktivt med normerne, og hvordan den slags skal skrues sammen.

Kendt for at være ukendte
Mest kendt er de nok for ikke at være kendte. De har siden begyndelsen optrådt maskerede, og det er lykkedes dem at holde deres identiteter skjulte, selv om det er over fyrre år siden, The Residents først stod på en scene. En del af spekulationerne omkring deres identitet går på, om der skulle være personsammenfald med deres management Cryptic Coorporation, som man kender navnene på. Det er da heller ikke bandet selv, der giver interviews, men netop folk fra dette management – også selv om de sidstnævnte nægter at have del i løjerne på anden vis.

Især deres forklædninger med øjenæble-fuldmasker og smokinger er kendt, men det bliver ikke med dem, at de gæster Amager Bio. Den inkarnation, vi får at opleve på i København, er en trio bestående af ”Randy”, ”Chuck” og ”Bob”.

3. trilogidel til Amager Bio
Der bliver tale om den sidste trediedel af en trologi, der netop er navngivet Randy, Bob & Chuck. ‘Shadowland’, hedder den, og den omhandler fødslen, livet begyndelse. Trilogien begyndte i 2010 med ‘The Talking Light’ som omhandlede spøgelser og døden, og ‘Wonder of Weird fra 2013, der undersøgte tematikken kærlighed og sex. Musikken i alle tre dele er sammenstykket af dele fra fra The Residents enorme bagkatalog.

Og projektet er blevet taget meget vel imod, som man kan læse i denne anmeldelse:

”Old-school fans were in heaven. Some of these older songs were so radically reinterpreted that sometimes the band would be a couple minutes into a song before you could even tell what it was. That was part of the fun. “The Residents” are constantly reinventing themselves ”
– NBC-anmeldelse af premieren på ‘Shadowland’.