Thorbjørn Risager & The Black Tornado

thorbjørnrisager

Ståpladser
150,- DKK + gebyr i forsalg
175,- DKK i døren
Køb billetter her (via BilletNET)… Eller på Café 5øren

Stemmepragt, personlig lyd og hårdt arbejde. Samt e t band, der holder sammen i tykt og tyndt. Succesen for Thorbjørn Risager & The Black Tornado (tidligere Thorbjørn Risager Band) i udlandet og herhjemme er ikke kommet af sig selv. Bandets ottende udgivelse og stor turné forude.

En ganske almindelig dag i et lille øvelokale på Vesterbro. Et krus neskaffe damper. Instrumenterne st år hulter til bulter. De obligatoriske askebægre, tomme øldåser og det totale fravær af støvsuger og rengøringsmidler vidner om et øvelokale ”classic”.

Faktisk ligner det et af den slags velkendte musike rrum i kreativt kaos, hvor drømmene som regel trives umane rligt godt, men hvor det godt kan knibe med at rulle ud på landevejen og gøre drømmene til virkelighed. Men det absolut modsatte er dog tilfældet med bandet, der holder til i øvelokalet. Thorbjørn Risager & The Black Tornado er med hen imod 100 livejobs årligt nemlig mere i band- end bybussen, og meritterne på bandets CV tæller bl.a. en Danish Music Award og Blueskartellets Ærespris.

Thorbjørn Risager er det naturlige midtpunkt i bandet. Hans rå og udtryksfulde vokal er det brændstof, bandets store bluesmotor kører på. Men det kræver mere end en formidabel vokal at få køretøjet til at ligge i overhalingsbanen. Sangene er olien, og den bliver fyldt på jævnligt og har en kvalitetstyk konsistens. Rytmegruppen er stemplerne, der aldrig svigter. Gruppens to guitarer udgør det overlegne elektriske ud styr. Og blæsergruppen er det elegante design, der fulden der køreegenskaber og komfort.

Og ja, bluesmotoren kører derud af. På de mange veje, herhjemme og i udlandet. Og netop veje er der og så mange af, når man dykker ned i tekstuniverset på de 12 varierede sange, der udgør Risager & co.’s aktuelle album, “Too Many Roads”.

Vejene, der fylder allermest her, er kærlighedens veje – og vildveje. Og hjertet, der er i fokus, er l angt hen ad vejen mandens. På sange som ”Drowning”, ”If You Wanna Leave” og ”Through the Tears” tager teksterne livtag med historien om at blive forladt af den, man elsker – det øjeblik hvor tæppet bliver revet godt og grundigt væk under en, og hvor man sidder tilbage med en lammende følelse af, at alt nu er slut.

Opbrud og nedbrud. Men også gennembrud. Som i sangen ”High Rolling”, der insisterende beskriver erkendelsen af, at kærligheden uundgåeligt er som e t lotterispil: du kan score jackpotten eller trække nitten!

Men med kærligheden tager man chancen og går all-in , for det er man nødt til. De mange veje er også temaet på titelnummeret og ”Paradise”. Her handler det dog om livets mange valg og muligheder, når der på sangene reflekteres over, hvorvidt man nu har formået at vælge rigtigt og om man nu har taget den rigtige afkørsel, der leder til det gode liv, eller er havnet på den vej, der end er blindt.

Thorbjørn Risager & the Black Tornado formidler og leverer de vedkommende emner med en dybtfølthed og ægthed i musikken, som fæstner sig og sikrer, at ve jen fra rillerne går lige i hjertet.

I juli måned i 2013 soloopvarmede Thorbjørn Risager for selveste Bonnie Raitt i Amager Bio, og hovedpersonen var tydeligvis begejstret over danskeren. Og i marts 2014 fulgte han op på succesen med den nye plade og bandet i ryggen, og ét år senere, er han altså nu klar til at gentage triumfen med samme slæng:

Thorbjørn Risager: vokal & guitar
Emil Balsgaard: piano & orgel
Peter Skjerning: guitar & kor
Kasper Wagner: sax
Hans Nybo: sax & kor
Peter Kehl: trompet & kor
Søren Bøjgaard: bas
Martin Seidelin: trommer og kor